Üdvözöljük az Alabástrom Kennel, Orosz Fekete Terrier - Mestertenyészet weboldalán!
Magyar verzió English version  

 

FCI STANDARD


A Nemzetközi Kutya Szövetség 1984-ben, Mexico Cityben tartott gyűlése során fogadta el az orosz fekete terrier standardjét, 327-es szám alatt, 1983. szeptember 29-i keltezéssel.

FCI besorolása:

2. csoport (pincserek és schnauzerek, molosszerek és svájci havasi kutyák)

1.4. szekció - Fekete terrier

Munkavizsga nélkül.

Általános leírás

A fekete terrierek az átlagnál nagyobb méretű kutyák, erősek, masszív csontozattal és izomzattal. A bőre feszes és rugalmas, lebernyegek és ráncok nélküli.

Az e fajtához tartozó kutyák aktív védelmi reakciókkal rendelkeznek, az idegenekkel szemben bizalmatlanok és érzéketlenek. Jól alkalmazkodnak a különböző időjárási viszonyokhoz és könnyen kiképezhetők.

Hibák

Az említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

Kizáró hibák

Ollós harapástól való bárminemű eltérés, egyoldalú vagy kétoldalú rejtettheréjűség. Foltos szőrzet, fehér foltok a man-csokon. Vöröses foltok, szürke szín. Metsző- vagy egy szemfog hiánya, egy hármas (P3) vagy egy négyes (P4) előzápfog hiánya, egy zápfog (M) hiány.

Megjegyzés

A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett, teljes egészében a herezacskókban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.  

 

  Standard Hibák Súlyos hibák
Felépítés
Tömör és ellenálló. könnyebb csontozat, gyenge izomzat, elégtelen fejlettségű izomzat nagyon könnyű csontozat, gyenge izomzat. Törékeny és erőtlen testalkat
Méretindex
100–105 (marmagasság–törzshossz aránya) enyhén hosszúkás alak (106–108) láthatóan hosszúkás alak (108 felett)
Marmagasság
Kanoknál 66–72 cm, nőstényeknél 64–70 cm A talajon kissé túl magasan vagy túl alacsonyan álló ; kanoknál kisebb, mint 66 cm és nagyobb, mint 72 cm; szukák esetében kisebb, mint 64 cm és nagyobb, mint 70 cm A hátulsó részben túlépített vagy a hátulsó rész fölött besüppedt. Kanok vállmagassága 65 cm alatt és 74 cm fölött, szukáknál 63cm alatt és 72 cm felett
Viselkedési jellegzetességek
A fajta rendkívül erős aktivitást testesít meg. A kutyák erősek, kiegyensúlyozottak, mozgékonyak. Gyors, céltudatos védekező reakciót mutatnak. Félénkség, túlzott ingerlékenység, restség v Gyávaság, túlzott ingerlékenység, túlzott érzékenység
Nemre jellemző tulajdonságok
Határozott nemi kétalakúság. A kanok impozáns méretűek, a szukáknál tömörebbek A nemi jellegtől való enyhe eltérés A nemi jellegtől való jelentős eltérés. Szukaszerű kanok, kanokra jellemző, erős testfelépítésű szuka
Szőrzet
Erős, kemény, gazdag, sűrű és szorosan simuló drótszőr. A megtörtnek ható, 4–10 cm hosszú szőrzet az egész testet beborítja. A díszítő szőrzet jól fejlett: a pofán, a felső ajkon érdes, kefeszerű bajuszt, az alsó ajkon pedig szakállt formál. A nyakon és a maron a szőr hosszabb és sörényt formál. A szemöldökök durvák és bozontosak. A mellső végtagokat a könyökig, a hátulsó végtagokat a combokig hosszú, durva szőr védi. Az aljszőr testhez simuló és sűrű. Egyenes, törésmentes, elálló, hullámos, puha, göndör, 10 cm-nél hosszabb szőr. Ritkás díszítő szőrzet a fejen és a végtagokon. Puha, lelógó, rövid és sima, 15 cm-nél hosszabb szőr. Díszítő szőrzet teljes hiánya a fejen és a végtagokon. Mindenütt barna vagy szürke, vöröses foltok; fehér foltok az alsó álkapcson, a fejen, a nyakon és a végtagokon.
Szín
Egyszínű fekete vagy fekete szürke szálakkal tűzdelve. Barnás vagy szürkés árnyalatok. Fehér folt jelenléte a mellkason. Mindenütt barna vagy szürke szín. Vöröses foltok,  vagy fehér foltok jelenléte az állkapcson,  a nyakon és a végtagokon.
Fej
Hosszú,  a koponyatájon mérsékelten kes-keny, lekerekített pofacsonttal (járomcsont). A homlok lapos, a stop felismerhető, de nem túl kifejezett. Az orrhát a koponyatetővel párhuzamos lefutású. Az arcorri rész  erős, enyhén keskenyedő; hossza valamivel rövi-debb, mint az agykoponyáé. A bajusz és a szakáll  négyszögletes hatást adnak a fang-nak. Az ajkak vastagok, húsosak. A felsőajak szorosan az állkapocshoz simul, nem lóg le. Kisebb fej, ívelt homlok, gyengén felismerhető vagy túl kifejezett stop, kiálló pofacsontok, laza ajkak. Durva, formátlan, könnyű vagy kerek fej; rövid, fölfelé hajló vagy hegyes arcorr.
Fülek
Magasan tűzöttek, a porcok fölött lógóak, kicsik, háromszögletűek, elülső szélük szorosan a koponyához simul. Mélyen tűzött, hosszú vagy lengő, illetve a fejtől eltartva hordott fülek. Felegyenesítve vagy félig felegyenesítve hordott fülek
Szemek
Kicsik, oválisak, ferde állásúak, sötétek. Nagy vagy nem elég sötét szemek. Látható harmadik szemhéj, lógó szemhéj, fehér folt a szivárványhártyán. Világos vagy más színű szemek.
Fogak
Fehérek, erősek, szorosan záródnak. A metszőfogak egy sorba rendezettek, ollós harapásúak. Fejletlen vagy elhasznált fo-gak, melyek nem a kutya élet-korának megfelelőek. Törött fogak, ha nem akadályozzák a fogak tökéletes záródását. Legfeljebb két első előzápfog (P1) hiánya, vagy egy első és egy második (P2) hiánya. Eny-he szuvasodás, csekély fogkő. Nagyon kicsi vagy  hiányzó fogak. Nem szabályos sorban álló metszőfogak, a szabá- lyos ollós harapástól való el-térés. Szemfog vagy metsző- fog hiánya; egy harmadik (P3) vagy egy negyedik (P4) előzápfog vagy egy zápfog (M) hiánya. Fogak erősen roncsolt fogzománccal.
Nyak
Hosszú, tömör, száraz, a hát vonalával 40-45 fokos szöget zár be. Rövid, túlizmolt vagy mélyen illesztett nyak. Laza torokbõr.  
Mellkas
Széles, mély és jól ívelt, a könyökig vagy valamivel még lejjebb érő. A mellkas hiányzó terjedelme, nem a könyökig ér, kissé lapított szélek. Hordó alakú, nem eléggé mély, túl lapos vagy túl keskeny mellkas.
Has
Az alsó vonal a mellkas alsó határvonalában hátrafelé harmonikusan emelkedő. A mellkas hiányzó terjedelme, nem a könyökig ér, kissé lapított szélek.  
Mar
A hát vonala felett világosan kifejezett. Mélyebb, gyengén fejlett mar.  
Hát
Egyenes, széles, erősen izmolt. Puha, keskeny, elégtelenül izmolt. Besüppedt (nyerges) vagy ívelt (ponty) hát.
Farok
Magasan tűzött, erős, rövidre kurtított (3-4 csigolyát hagynak meg). Mélyen tűzött,  nem megfelelően kurtított. Vágatlan farok.
Mellső végtagok
Szemből nézve egyenesek és párhuzamosak. A felkar- és a lapockacsont kb. 110 fokos szöget zár be. A könyök láthatóan hátra helyezettek. Az alkarok  egyenesek és erősek. Az elülső lábközép (metacorpus) rövid és egyenesen áll. Kissé meredek vállak; a könyökök enyhe elfordulása kifelé vagy befelé; az elülső lábközép puha, kifelé vagy befelé helyezett. Meredek vállak; a könyökök erős eltérése kifelé vagy befelé; az al- kar nem egyenes; előre helyezett elülső lábtőízület, elkoptatott elülső lábközép.
Hátulsó végtagok
Hátulról nézve a lábak egyenesek és párhu-zamosak, a mellső végtagokhoz képest kicsit szélesebb alapokon nyugszanak.  A comb iz-mos és jól fejlett. A lábszárcsontok  hosz-szúak és ferde állásúak. A csánkízületek vilá-gosan kirajzolódnak és jól formáltak. A hátulsó lábközép masszív, hosszú és csaknem függőleges. Elégtelenül fejlett izomzat, rövid lábszárcsontok; kissé befelé vagy kifelé fordult csánkok; túl gyengén vagy túl erősen szögellt csánkok, nyúlmancsok. Ugyanazok, mint a hibák, csak sokkal kifejezettebben. Túlépített  hátulsó rész, szemmel láthatóan meredek vagy túlszögellt csánkok.
Mancsok
Nagyok és erősek, gömbölyűek, jól párnázott ujjakkal. Kifelé vagy befelé forduló, elnyúlt mancsok. Gyenge vagy erőteljesen kiforduló mancsok.
Járás / Mozgás Könnyed, harmonikus, szabad. Jellemző járásmódja a galopp és a lassú ügetés. Az ügetés során a lábak egyenesen előre  mozognak, elülső lábak megközelítőleg egy képzeletbeli középvonalon nyugszanak, a hát és az ágyéktájék rugalmasan mozog. Nem teljesen egyenes vonalú mozgás, a mellső vagy hátulsó végtagok nem megfelelő nyújtása, csekély rugalmasság. Kötött nehézkes járás, a hátulsó végtagok oldalra helyezett futása, a far erős kilengése, poroszkálás.
       
       
       
Kezdőoldal, Mi is az OFT?, Pár szó rólunk, Mindennapok az OFT-vel, Az OFT megszületése, Az OFT történelme, Az OFT típusai
Kutyáink, Akikre büszkék lehetünk, Unokáink, Köszönöm, Standard, Kölyökinfó, Linkek, Elérhetőség
      a weboldalt készítette: